Eğitimciler tartışılan ÇEDES Projesi için ne diyor?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü proje tartışma yarattı. Okullarda öğrencilere hem yaz döneminde hem de eğitim-öğretim yılı boyunca spor, izcilik ve matematik gibi derslerin yanı sıra imam ve vaizler tarafından “değerler eğitimi” verilecek.
2021 yılında ortaokullarda uygulanmaya başlanan ve bu yıl ortaokullar dahil tüm okulları kapsayan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerimin Arkasındayım” ÇEDES Projesi kapsamında okullarda “manevi danışmanlar” bulunacak. ilkokul ve liseler.
ÇEDES Projesi’nin amacı nedir?
Protokolde yer alan projenin amacı; “Öğrenciler, milli, manevi, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan ve geliştiren, çağın ve geleceğin becerileri ile donatılmış, kültürel değerlerimizi inşa etmiş bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayan bireylerdir. kendi hayatlarında”.
Proje kapsamındaki eğitimlere velilerin katılımına izin verilmesi kuraldır.
Projede hangi tıbbi faaliyetler gerçekleştiriliyor?
Protokole göre, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı okul ve gençlik merkezleri ile Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı gençlik merkezlerinde öğrenciler; “kitap okuma faaliyetleri”, “din eğitimi”, “Kur’an öğretimi”, “okul ve sınıf etkinlikleri”, “çevre koruma ve doğa etkinlikleri”, “yardım faaliyetleri”, “kampçılık”, “izcilik faaliyetleri” “spor etkinlikleri”, ” bilim olayları” başlıklarında eğitim alacak. Tüm bu faaliyetler Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortaklaşa yapılacak ve öğrencilere “değerler eğitimi” verilecek.
Okullarda “değerler eğitimi” vermek için “değerler kulübü” de kurulabilir. İlçe milli eğitim müdürlüklerinin onayı ile okul dışında da etkinlikler yapılabilir. İki yıldır uygulanan projede gençlik merkezlerinin yanı sıra camiler ve Kuran Kursları da kullanıldı.
Ramazan ayında gerçekleşen etkinliklerin çoğu camilerde yapılırken, akşam namazı ve teravih namazlarının da kılındığı, ortadaki camilerde oyun etkinliklerinin düzenlendiği birçok okulun internet sitesinde duyurulmuştur.
Projenin kaç okul, cami veya gençlik merkezinde uygulandığına, hangi faaliyetlerin yapıldığına ve bu faaliyetlerin kontrol edilip edilmediğine dair birliklerden gelen bir veri yok. Milli Eğitim Bakanlığı hangi çalışmaların yapıldığına dair net bir veri paylaşmıyor.
Proje neden eleştirildi?
Protokolün iptali için dava açan Eğitim Sen ve Eğitim-İş sendikaları, çocuklara eğitim verecek pedagojik formasyona sahip olmayan Diyanet yetkililerini eleştiriyor. DW Türkçe’ye konuşan eğitimci Maksut Balmuk, “Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci temin edecek, okulların kapılarını sonuna kadar açacak, Gençlik ve Spor Bakanlığı tüm imkanlarını açacak, Diyanet ister okulda, ister mahallede eğitim verecek” dedi. Diyanet bunu yaparken Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevi olan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir rol oynayacak.Bunu Milli Eğitim Bakanlığı’nın imkanlarıyla yapacak.1.2 milyonu olan Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler değerler eğitimi veremez de diğer yapılar çocuklara değerler eğitimi verir mi?” söz konusu.
Projede velilerin izin alması şartıyla ilgili olarak Balmuk, “Evet gönüllülük esasına göre olacağı söyleniyor. Ancak bu eğitimi başkasına devretmek. Bu protokoller sayesinde eğitimde din istismarı başladı, veliler ‘göndersem sıkıntı, göndermesem problem’ diyorlar. “Gönüllü denilen bazı işler maalesef zamanla zorunlu hale geliyor. Okul yönetimleri bu proje ile ilgili kurslar açmak zorundadır. Öğretmenlerin bir kısmı katılıyor, katılmayanlar zor durumda.”
Balmuk, çocukların aslında dini bir bakış açısıyla eğitim aldıklarını ve bunun önünde hiçbir engel olmadığını söyledi. “O da hatırlattı. Eğitimci Balmuk da bu eğitimlerin bazı mahallelerde ve il ilçelerde olmazsa olmaz hale geleceğini söyledi.
“Eğitim Diyanet’e emanet”
Maksut Balmuk, “Devletin buradaki temel amacı hem pahalı eğitimle hem de 4+4+4’le ulaşmak istediği öğrenci kitlesine ulaşamaması. Bakanlık ailelere ‘Çocuğunuzu biz alırız’ derse, basketbol oynayacağız, spor faaliyetleri olacak, matematik eksikliğini gidereceğiz. Milli, manevi ve manevi değerlerle ilgili çalışmalar yapılacak.” Birçok veli buna “evet” der. Güvenip bakanlığa gönderirler. İnsanların dini ve manevi duygularını istismar edenlerin bir faaliyeti vardır” dedi.
Balmuk, çocukların bu değerlerin kazandırılmasına itiraz etmeyeceğini belirterek, “Ancak yasalara göre eğitim faaliyetlerini yürütecek olan Milli Eğitim’dir. Ama burada Diyanet’e devrediliyor. spor aktivitelerini de ekleyerek yapmak istediği proje, cumhurbaşkanının dindar ve kin dolu bir nesil yetiştirme projesinin bir parçası” dedi.
“Projeyi olumlu buluyoruz”
Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, eğitimin sadece okullarda olmayacağını, yerine göre farklı mekanlarda yapılabileceğini belirterek, “değerler eğitimi”nin de bu kapsamda olduğunu söyledi. DW Türkçe’ye konuşan Yavuz, projeyi olumlu bulduklarını belirterek, “‘Camilere kritersiz öğrenci alınıyor, imamlar eğitim veriyor, bu laik-bilimsel eğitime aykırı, eğitimci olmayanlar’ demek doğru değil. Eğitim verin’. Burası Müslüman bir ülke ve devlet de doğru değil. Buradaki sorunlara göre bu projeleri geliştiriyor” dedi.
“Anne babaya saygı”, “din eğitimi”, “vatanseverlik”, “bayrak”, “ezan”, “hayvan-çevre sevgisi”, “milli değerler” gibi başlıkların değerli olduğunu ve öğrencilere verilmesi gerektiğini kaydeden Yavuz, diyen “Bu eğitimler neden? 28 Şubat’ta olduğu gibi Kuran kurslarını kapatan uygulamalar utanç vericidir” dedi.
Bu eğitimlerin Amerika ve Avrupa’daki toplu katliamlara karşı bir önlem olduğunu söyleyen Yavuz, “Bu tür olaylar bize uzak değil, bugünden önlem almak doğru.”
“FETÖ yapılanmasına karşı tedbir”
Eğitim verenlerin devletin kendi mekanizmaları içinde eğitim almış kişiler olduğunu belirten Talat Yavuz, “15 Temmuz’da bu mekanizmanın dışında kalan kişiler tarafından eğitim verildiğinde neyle karşılaştığımızı gördük. Bu bir ihtiyaçtır. FETÖ terör örgütüne benzer bir yapılanma olmaması için devletin aldığı tedbirler olarak görülmelidir”Bakanlıklar yapmıyorsa bu tür yapıların işidir. Bu nedenle bakanlığın çabası doğru” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı henüz ÇEDES ile ilgili sorularımızı yanıtlamış değil.