Ekonomi

Fed: Enflasyonu yüzde 2’ye geri getirmek, trendin altında bir büyüme dönemi gerektirebilir

ABD Federal Rezervi (Fed), enflasyonu yüzde 2’ye geri getirmenin, trendin altında bir büyüme dönemi gerektirebileceğini bildirdi.

Fed’in ABD Kongresi için hazırladığı altı aylık Para Politikası Raporu’nun Haziran ayı yayımlandı.

Fed Lideri Jerome Powell’ın önümüzdeki hafta Kongre’ye sunacağı rapor, enflasyonun geçen yılın ortasından bu yana bir miktar gevşemesine rağmen %2 hedefinin oldukça üzerinde kaldığını yineledi.

Raporda, “Enflasyonu yüzde 2’ye geri getirmek, muhtemelen trendin altında bir büyüme dönemi ve işgücü piyasası koşullarında bir dereceye kadar yumuşama gerektirecektir” denildi. değerlendirme yapıldı.

Hizmet sektörünün kilit bölümlerinde enflasyon yüksek seyrediyor

Raporda, temel hizmetlerden konut faslında enflasyonun yüksek olmasına rağmen son aylarda gevşemeye başladığı belirtilirken, bunun geçen yılın ikinci yarısından itibaren kira artışlarındaki yavaşlamayla dengelendiği belirtildi.

Raporda, diğer temel hizmetler enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğü ve herhangi bir gevşeme emaresi göstermediği belirtilirken, enflasyonda yavaşlama beklentilerinin kısmen sıkı işgücü piyasasının daha da gevşemesinden kaynaklanabileceği kaydedildi. koşullar.

Ülkede ekonomik aktivitenin 2021’de salgın kaynaklı durgunluktan güçlü bir şekilde toparlanmasının ardından geçen yıl ivme kaybettiği hatırlatılan raporda, finansal koşullar sıkılaşmaya devam ederken bu yılın ilk çeyreğinde büyümenin ılımlı olduğu belirtildi.

“Bankacılık sektöründe devam eden baskılar kredi koşulları üzerinde baskı oluşturabilir”

Raporda, finansal koşulların Ocak ayından bu yana daha da sıkılaştığı, işletme kredisi kalitesinin güçlü kaldığı ve gelecekteki işletme temerrütlerine ilişkin bazı göstergelerin hafifçe yükseldiği belirtildi.

Raporda, bazı bankalardaki kârlılığa ilişkin endişelere rağmen bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olmaya devam ettiği belirtilirken, Fed ve diğer kurumların politika müdahalelerinin bankacılık sistemi üzerindeki baskıların hafifletilmesine yardımcı olduğu ve mevduat çıkışlarının önemli ölçüde yavaşladığı, ancak bunun gösterdiği belirtildi. özellikle orta ölçekli ve küçük bankalar için borç verme koşullarına dair bir işaret yok. ayrıldığı vurgulandı.

Raporda, “Ancak bankacılık sektöründe devam eden baskılar, önümüzdeki dönemde kredi koşulları üzerinde baskı oluşturarak ekonomik görünüme ilişkin belirsizliği artırabilir” denildi. terim kullanıldı.

Faiz oranının gelecekteki patikasına ilişkin görünüm, önemli ölçüde belirsizliğe tabidir.

Bankanın faiz oranlarını yüzde 5-5,25 aralığına yükseltmeye devam ettiği hatırlatılan raporda, faizin gelecekteki patikaya ilişkin görünümün, fiili faaliyet ve enflasyonda olduğu gibi, önemli ölçüde belirsizliğe tabi olduğuna dikkat çekildi.

Uluslararası gelişmelere de değinilen raporda, perakende elektrik fiyatlarındaki gerileme nedeniyle yurt dışında manşet enflasyonun gerilemeye devam ettiği, pek çok yabancı ekonomide elektrik enflasyonunun ılımlı seyrettiği, hem gıda hem de çekirdek enflasyonun yüksek seviyesini koruduğu belirtildi.

Raporda, Ocak ayından bu yana bazı büyük yabancı merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırmaya devam ederek yüksek enflasyon ve sıkı işgücü piyasalarına ilişkin endişelerini dile getirdiği belirtilirken, bazı merkez bankalarının yaklaşımlarında temkinli olmaları gerektiğini vurguladı. para politikasındaki gecikmeler ve büyüme ve enflasyon görünümüne ilişkin belirsizlik nedeniyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu