Teknoloji

NASA’dan 360 derecelik kara delik simülasyonu: Kara deliğe yaklaşırsanız…

Kara delikler, sırlarla dolu yapılar. Sahip oldukları devasa çekim gücü dev yıldızları bile içine çekip yok ederken, ışığın bile bu çekim kuvvetinden kurtulamadığını biliyoruz. Büyük beğeni toplayan Interstellar filmiyle geniş kitlelerin merak konusu olan kara delikleri bilimin bugünkü seviyesi ile keşfetmek, anlamak ve sırlarını çözmek de mümkün değil. Ancak NASA, kara deliklerin çevresinde ışığın nasıl hareket ettiğinden yola çıkarak, bir karadeliğe yaklaşmanın nasıl görüneceğini anlatan bir simülasyon hazırladı.

Bu simülasyon, NASA’nın İklim Simülasyonu Merkezi’ndeki Discover süper bilgisayarı kullanılarak oluşturuldu. Bu özel video aynı zamanda izleyicilerin bu deneyimi tam 360 derece yaşamalarına da olanak tanıyor; eğer bir VR gözlük setiniz varsa onu da kullanabilirsiniz.

Ancak bu tam anlamıyla süper gerçekçi bir simülasyon değil, çünkü NASA simülasyondan rotasyon etkisi çıkardığının altını çiziyor.

Simülasyon için, Samanyolu’nun merkezine yakın bulunan süper kütleli kara delik örnek alınmış. Bu kara delik, Güneşimizin 4,3 milyon katı kütleye sahip ve etrafındaki uzayı çok etkili bir şekilde büküyor.

Süper bilgisayar olmadan yapılamazdı

NASA, kara delik simülasyonunun tamamlanmasının yaklaşık beş gün sürdüğünün de altını çiziyor. Bu sırada süper bilgisayar Discover’ın 129.000 işlemcisinin yalnızca yüzde 0,3’ü çalışmış. Bu süre zarfında yaklaşık 10 terabayt veri üretilmiş. Bu veri boyutu ise ABD’nin dev kütüphanesi, Kongre Kütüphanesi’ndeki tahmini metin içeriğinin yarısına denk geliyor.

NASA, bu büyüklükte bir simülasyonun standart bir dizüstü bilgisayarda oluşturulmasının yaklaşık on yıl süreceğini de hesaplamış. Yani elimizde, dünyada başka kimsenin kolay kolay üretemeyeceği bir video var. Böyle bir şeyle ömrünüzde ya bir kez, ya iki kez karşılaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu