Haber

Reuters’ten çarpıcı seçim analizi: Türkiye’nin 2 seçeneği var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin kümelenme toplantısında genel seçimler için en net tarihi verdi. 14 Mayıs’ı işaret eden Erdoğan, “Merhum Menderes 14 Mayıs’ta ‘Yeter millet’ diyerek ezici bir zaferle sandıktan çıktı. 73 yıl.” ifadelerini kullandı.

DİKKAT SEÇİM ANALİZİ

İngiltere merkezli uluslararası haberler Reuters ajansı, yaklaşan genel seçimlere ilişkin bir analiz yayınladı. Analizde, Türkiye genel seçimlerinin sonuçları ekonomipiyasalar üzerindeki etkileri.

“YOLUN AYRILMASI”

Ekonominin Erdoğan hükümetinin Aşil tendonu olduğunun belirtildiği analizde, artan enflasyon ve dövizdeki düşüşün vatandaşları zorladığına dikkat çekildi. Analizde, “Asırlık Cumhuriyet tarihinin belki de en önemli seçimi olan genel seçimler, enflasyon kaynaklı hayat pahalılığı kriziyle sarsılan Türkler için bir yol ayrımına işaret ediyor.”

İKİ SEÇENEK VAR

Jonathan Spicer, Marc Jones ve Canan Dear imzalı analizde, artan enflasyon ve Türk lirasının değer kaybı karşısında Türklerin yakında “Erdoğan’la devam” veya “liberal geleneksel politikalara dönüş” kararı alacağı belirtiliyor. .

“PİYASALAR YÜKSELEBİLİR”

Analizde görüşleri yer alan ABD merkezli varlık yönetimi şirketi TCW’nin başkanı Blaise Antin, “Erdoğan kaybetse bile” para biriminin değer kazanmasının hızlı bir şekilde gerçekleşmesinin olası olmadığını söyledi. Ancak orta vadede, aşırı değerli bir para birimini ele alma ve faiz oranlarını ‘çok daha yüksek bir seviyeye’ yeniden ayarlama ihtiyacı göz önüne alındığında, piyasalar sürdürülebilir bir şekilde yükselebilir.”

“PİYASADA OYNAKLIĞA NEDEN OLABİLİR”

Antin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesi ve AK Parti’nin Meclis’teki çoğunluğunu kaybetmesi ihtimaline ilişkin olarak, “Bu en kötü sonuç olabilir ve kısa vadeli politika belirsizliğine ve piyasa oynaklığına yol açabilir” şeklinde konuştu.

“ENFLASYON 24 YILIN EN YÜKSEĞİNDE”

Kendisini faiz oranlarının “düşmanı” olarak tanımlayan Erdoğan’ın faiz oranlarını yüzde 19’dan yüzde 9’a indirme kararlılığı, 2021’in sonlarında liranın düşmesine ve geçen yıl yüzde 30 daha düşmesine neden oldu. Gıda, akaryakıt ve kira Maliyetlerdeki ani artışla birlikte enflasyon Ekim’de yüzde 85 ile 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. kelimeler kullanıldı.

“SEÇİMİ KAYBEDERSE BİRİLERİNİN SORUNU OLACAK”

Asgari fiyat artışı ve EYT söylentilerinin yıllık bütçenin yüzde 1,4’ünü oluşturduğu belirtilirken, Chatham House araştırmacısı Galip Dalay, “Erdoğan arka arkaya (destek) paketleri sunuyor. Bu, kamu hazinesi üzerinde ciddi bir baskı oluşturacaktır. Ancak seçimi kaybederse bu başkasının sorunu olur.” dedi.

refahiyehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu