Sağlık

Uzuv kaybı yaşayan depremzedelerin ortamları yeni durumlarına göre düzenlenmelidir.

Uzuvlarını kaybeden depremzedelere ortez ve protez sağlanmalıdır.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinde 850 kişinin uzuvlarını kaybettiği açıklandı. Enkaz altında kalan kişilerde kemik kırıkları, kas ezilmeleri ve yumuşak doku yaralanmaları nedeniyle uzuv kayıplarının meydana geldiğini belirten Öğretim Görevlisi Kübra Akkalay, hastaların yeni durumlarına göre düzenlenmesi ve fiziki tedaviye erişimlerinin sağlanması gerektiğini vurguluyor. ve ruh sağlığı hizmetleri. Amputasyon sonrası uzuv bakımının önemine dikkat çeken Akkalay, protez kullanımına olanak sağlamak için hastaların bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Ortopedik Protez ve Ortez Program Lideri Öğretim Üyesi. Kübra Akkalay, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük deprem sonrası uzuvlarını kaybedenler için yapılması gerekenler ve protez kullanımı hakkında bilgi verdi.

Ampütasyon sonrası kişinin rehabilite edilmesi ve protez kullanımına başlanması gerekir.

Amputasyonun bir ekstremite modülünün kemiği ile birlikte kemiğin bir kısmının veya tamamının çıkarılması olduğunu söyleyen Akkalay, “Ampütasyon geçiren ve uzuv kaybı yaşayan bireylerde öncelik fonksiyonel kullanımına imkan verecek iyi bir güdü oluşturmaktır. Kalan ekstremitede protez. Ekstremitenin geri kalanının hızla iyileşmesi ve kişinin protez kullanmaya başlaması için rehabilite edilmesi gerekiyor.” söz konusu.

Kahramanmaraş depreminde 850 kişi uzuvlarını kaybetti

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde yüzlerce kişinin uzvunu kaybettiğini hatırlatan Akkalay, “7.8 ve 7.7 büyüklüğündeki depremlerin ardından enkazdan kurtarılanlar arasında 850 kişi uzvunu kaybetti. . Bu kayıplar enkaz altında kalan kişilerde kemik kırıkları, kas ezilmeleri ve yumuşak doku yaralanmaları nedeniyle meydana geldi.”  açıklama yaptı.

Yeni duruma göre ortam düzenlenmeli ve sosyal hayata yönelim hızlandırılmalıdır!

Detaylı bir muayene ile hastanın fonksiyonel durumunun belirlenmesi ve hastanın rehabilitasyon programına uyum potansiyelinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Akkalay, “Özellikle beyin sarsıntısından etkilenen vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi sağlanmalıdır. fiziksel ve zihinsel hizmetler. Deprem sonrası ihtiyaç sahibi bireylerin ortez, protez ve tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçları karşılanmalıdır. Uzuvlarını kaybetmiş depremzedelere zihinsel güçlendirme olanakları, ortez ve protezlerin temini için gerekli kaynaklar sağlanmalıdır. Yeni durumlarına göre, etraflarında tehlikelerden korunabilecek şekilde düzenlenmeleri gerekir. Hastanelerde protez ve ortez üretimi ve uygulaması için gerekli hizmet alanları açılmalıdır.” önerilerde bulundu.

Uzuv kaybı sonrası bakım önemlidir

Kalan uzuvda aşınma, aşınma gibi erken dönem komplikasyonların olabileceğini vurgulayan Akkalay, “Olası komplikasyonlar için uzuv bakımı konusunda hastalar bilgilendirilmelidir. Güdüğün şekillendirilmesi ve ödem kontrolü için hastaya elastik bandaj uygulaması öğretilmelidir. Eklemde kontraktür oluşumunu önlemek için doğru oturma ve yatma pozisyonları gösterilmelidir. söz konusu.

Akkalay, güdük bakımı açısından hastanın dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“Güdük her gün kızarıklık ve sıyrıklar açısından gözlemlenmeli ve bir ayna ile güdük her yeri görülmelidir. Üzerine yara bandı yapıştırılmamalıdır. Her gün sabunla yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Güdük çorapları yakılmamalı veya yırtılmamalıdır. Önerilen egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır.”

Uzuv kaybı erkeklerde daha sık görülüyor

İş kazaları, meslek hastalıkları, doğumsal anomaliler, doğuştan, kazalar veya doğal afetler sonrasında uzuv kayıplarının oluşabileceğini hatırlatan Öğr. Görmek. Kübra Akkalay, “Uzuv kayıplarının sebeplerine bakıldığında, deprem gibi toplumları etkileyen afetler dışında erkeklerin ölüm oranlarının daha yüksek olduğu görülüyor. İş kazası ve meslek hastalığına bağlı uzuv kayıpları 20-40 yaş arası bireylerde daha sık görülüyor. Çocuklarda ise doğuştan veya doğumsal anomalilere bağlı uzuv kayıplarının oluştuğu görülüyor.” söz konusu.

Gelişen teknoloji hastaya özel sağlık analizlerini beraberinde getiriyor

Protez ve ortez alanında kullanılan cihaz ve aletlerin de teknolojinin gelişmesiyle birlikte değişim ve yeniliklere uğradığını kaydeden Akkalay, “Protezlerin, vücut ölçülerine uygun, daha hafif ve fonksiyonel ortezlerin üretimi için gelişmeler ve yenilikler hızla yaygınlaşıyor. insan anatomisi için ve aynı anda birçok işlevsellik sunar. Kullanılacak ürünlerin yazılım teknolojisi ile tasarlanması, bilgisayar desteği ile kontrol edilen üç boyutlu ürünlerin tasarlanması mümkündür. Ortez-protez biliminde gelişen teknoloji ile hastaya özel sağlık çözümlerinin daha da geliştirilmesi kolaylaşıyor.” şeklinde konuştu.

Protezin imalatından onarımına kadar her aşaması hastaya özel yapılmalıdır.

Kişiye özel tedavi formüllerinin planlanıp uygulanmasının tercih edildiğini belirten Akkalay, “Kişiye özel medikal ürünlerin belirli bir hastada kullanılabilmesi için mutlaka ölçü ve provalarla üretilip uygulanması gerekiyor. Bu protezlerin üretimi, satışı, uygulaması, bakımı ve tamiri hastaya özel yapılmalıdır. Protez kullanımı için hastaların provası ve adaptasyonu yapılmalıdır.” açıklama yaptı.

Protez modüllerine hastanın durumuna göre karar verilir.

Ampütasyondan sonra hızlı bir şekilde süreksiz protezler kullanılabilir, güdük üzerindeki dikişler güzelleşip düzgün bir şekilde oluştuktan sonra protez kullanımına geçilebilir. dedi Öğretim Görevlisi. Görmek. Kübra Akkalay sözlerini şöyle tamamladı:

“Protez Ortez Üretim ve Uygulama Merkezlerine giden hastaların soketleri kişiye göre ölçü alınarak oluşturulur. Protez modüllerine hastanın fonksiyonel durumu, mesleki durumu gibi durumlar değerlendirilerek karar verilir. Soket ve protetik modüller birleştirilerek statik ve dinamik ayarlamalar yapılır. Hastaya protezin kullanımı için prova yapılır ve adaptasyonu sağlanır. Hastalar Prostetist Ortez tarafından bakım ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirilmektedir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-gulyali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu